JOE NOLAN – DRIFTERS

Fort Saskatchewan is met zijn amper 25.000 inwoners een klein stadje in de Canadese staat Alberta. Eén van de bewoners van dat stadje is singer-songwriter Joe Nolan die we in 2011 leerden kennen via zijn debuutplaat ‘Goodbye Cinderella”, maar die onze aandacht vooral wist te trekken met zijn vorige plaat “Cry Baby” uit 2018 waarop hij elf zelfgeschreven melancholische, sombere en soms naar depressie neigende liedjes verzamelde.

Die duistere periode lijkt nu wel beëindigd te zijn, want met de tien songs op zijn nieuwste album ”Drifters” klinkt het allemaal wat meer optimistisch en hoopvol. De liedjes worden in een zeer sobere orkestratie gepresenteerd met Joe Nolan die zingt en daarbij meestal enkel zijn akoestische gitaar en zijn mondharmonica als begeleidende instrumenten gebruikt.

Dat levert enkele mooie ballads op met albumopener “Kisses In The Dark”, de meer dan 6 minuten durende folksong “River” en het intimistische “Tupelo Honey”, niet de klassieker van Van Morrison, hoewel Joe Nolan er in de tekst wel even naar verwijst. De eerste single die uit “Drifters” werd getrokken is het op de video te beluisteren nummer “Jaguar”, een lied waarin Joe Nolan zijn visitekaartje afgeeft als zanger en als songschrijver van melancholische en emotievolle songs.

Zijn rustgevende stem weerklinkt daarna even mooi in de bijna tot op het bot uitgeklede liedjes “Maybe We Didn’t Get Our Timing Right”, “Rose Marie’s House” waarin Mike Little op piano meespeelt, afsluiter “How I Used To Be” en “Everybody Wants Someone to Love” waar zijn jongere zus Nataya Nolan op meezingt. Misschien toch ook nog even meegeven dat de uit de begeleidingsband van Norah Jones gekende gitarist Kevin Breit op deze plaat meespeelt op drie tracks, waarvan het melodieuze “One Of These Days” ons het meest kan bekoren.

Ook vermeldenswaardig is dat u bij de aanschaf van deze nieuwe plaat “Drifters” van Joe Nolan een bonus-cd “Rootsy House Sessions” meegeleverd krijgt waarop zeven live opgenomen liedjes staan die Joe Nolan in april 2019 tijdens een tournee doorheen Scandinavië in het hoofdkwartier van platenlabel ‘Rootsy.nu’ als ‘man and his guitar’ helemaal akoestisch heeft opgenomen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rocksnob / Sonic Rendezvous

video